Sámegiella vuostasjgiellan1.-2. dáse

Dánna ressursajt gávna, badjásasj tiemáj milta tjuoldeduvvam:

Bokstávaj oahppam

Rájdo bokstávaj birra viek buoragit hiehpi bokstávaj oahppamij. Dájt rájdojt máhttá adnuj válldet juo vuostasj skåvllåbiejve rájes. Da li suohttasa ja målssu ålov, ja li hiebadam mánáj dássáj gå skåvllåj álggi. Rájdo tjuovvu julevsáme bokstávaj oahppama vuorov. Bokstáva rájdojn lip dættodam morfolåvgålasj, fonolåvgålasj ja syntávsalasj diedulasjvuodav juo vuostasj låhkåmoahppama rájes. Álgo rájes juo sjaddi oahppe diedulattja jut bokstáva máhtti liehket juogu de vokálla jali konsonánnta, ja majt dat merkaj. Edna dættov lip biedjam juohkka bokstáva jiednaj, ja gávnnuji moadda målsudahkes ja suohtas dahkamusá gånnå oahppe bessi jur jiednadit.  Adnám lip symbåvlåjt váj álkke sjaddá oadtjot divna oahppijt fárruj fonologijjalasj diedulasjvuohtaj vájku man ålov åvdutjis bukti ja vájku dal makkir dásen littji. Rijma ja stávvalij spædtjom la aj guovdátjin váj oahppá jiena baktu analysierit. Gássjelamos diftåŋŋajda li sierra dahkamusá. Sáme låhkåmguovdásj la mijájt bagádallam.

Vuodulasj giellaåhpadibme

Gåktu giellaåhpadibme joarkká maŋŋel gå oahppe li vuostasj bokstávajt oahppam. Tiemá li válljidumváj oahppe galggi sjaddat jasska ja diedulasj giellaaddne målsudahkes ja dárkkelis gielajn. Galggibuktet vuojnnet gåktu hållamgiella ja tjállemgiella aktij gulluji.  Oahppe galggi vuojnnet ávkevnjálmálasj ja tjálalasj tjehpudagáj åvddånimes, tevstajt hábbmit ja sihke njálmálattjat ja tjálalattjatguládallat. Vuodulasj giellaåhpadibme mij guosská njuolgga låhkåmåhpadime ietjá ájnas vidjurijda,dagu viek frekventa bágo, stávvalij milta låhkåt, sjoappkabágo ja alfabiehta milta gárggalit.Dagáduvvá aj sierra rájddo gatjálvisbágoj mij máhttá ávkken gå galggá oahppij låhkåmtjehpudagávnannit álggoåhpadimen.

Vuodulasj buojkuldagá

Dát rájddo tjuovvu Magne Nyborga buojkuldagáj oahppama modellav. Tiemá iesjguhtik lábbajn liválljiduvvam suv lista milta ájnas buojkuldagáj majt oahppe bierriji máhttet váj galggi buktetbuorebut tjielggit, ja muodugasjvuodajt ja sierralágásjvuodajt gávnatjit. Magne Nyborg milta libuojkuldagá buorre oahppamvædtsaga divna oahppamdilijda. Dáppe gávna oahppamresursajttjuovvovasj vuodulasj buojkuldagájda: bájno, minsstara, háme, sajádagá, stuorrudagá, sadje, guovllo,galla, mihttimavtadagá, dæddo, temperatuvrra ja labudallam. Oahppe dájt buojkuldagájt dádjadi jaadni gå duon dán tiemájn ja tevstaj barggi, sihke tjálalattjat ja njálmálattjat.

Gielalasj moattebelakvuohta Sámen

Vuostasj ja nuppát dásen la sáhka gielalasj diedulasjvuoda tevstav åtsådit ja gaskostit. Oahppe galggigájksáme ja julevsáme perspektijvas åvddånahttet máhtudagáv ja diedulasjvuodav gåktu giella,kultuvrra ja identitiehtta aktij gulluji. Dán álldarin la viek ájnas barggat tevstaj majn la mávsulasjsisadno ja dåjmaj maj baktu oahppe bessi gielajn sjuggelit ståhkat, åtsådit ja eksperimentierit. Dáppegávna oahppamressursajt ma li Sámeednama, sáme jábij birra, aktan tevsta ma li julevsámekultuvrraj ja árbbedáhpáj tjanádum.