Servodatfága – 8.- 10. ceahkit

Dás gávnnat oppalašgova resurssain, ja dat leat ordnejuvvon bajitoasi fáttá mielde:

Servodatkritihkalaš jurddašeapmi ja oktavuođat

Dán fáttás galget oahppit fuomášit oktavuođaid gaskal geográfalaš, historjjálaš ja dálááiggi beliin.  Oahppit galget analyseret mo fápmu ja fápmooktavuođat váikkuhit servodaga.Dat mearkkaša ahte oahppit galget imaštallat, reflekteret ja árvvoštallat mo badjána máhttu servodaga birra.

Demokratiijaáddejupmi ja searvan

Dán fáttás galget oahppit áddet erohusaid riikkain go lea sáhka stivrenvuogis ja olmmošvuoigatvuođaid bearráigeahččamis.  Sii galget áddet manne riiddut leat čuožžilan ja čuožžilit. Oahppit galget oažžut hárjáneami mo demokratiija doaibmá praksisas vai sáhttet váikkuhit ja searvat servodathábmemii. Dán guovddášelemeantta sisdoalu galgá geahččat iešguđet perspektiivvaid vuođul, báikkálaš dásis globála dássái, ja eamiálbmot- ja minoritehtaperspektiivvain, mas deattuha vássánáiggi, dálááiggi ja boahtteáiggi.Dat mearkkaša ahte oahppit galget imaštallat, reflekteret ja árvvoštallat mo badjána máhttu semokratiijaáddejumi ja searvama birra.

Guoddevaš servodagat

Dán fáttás oahppat mot  resurssat iešguđet servodagain leat juhkkojuvvon.  Oahppit galget áddet mo rievdadusat vássánáiggis ja maiddái dálááiggis váikkuhit dasa man guoddevaččat iešguđet servodagat leat. Guoddevaš ovdáneami servodatfágas galgá geahččat iešguđet perspektiivvaid vuođul, báikkálaš dásis globála dássái, ja eamiálbmot- ja minoritehtaperspektiivvain, mas deattuha vássánáiggi, dálááiggi ja boahtteáiggi.Dat mearkkaša ahte oahppit galget imaštallat, reflekteret ja árvvoštallat mo badjána máhttu guoddevaš servodagaid birra.

Identitehtaovdáneapmi ja searvevuohta

Dán fáttás galget oahppit áddet manin olbmot háliidit eallit searválaga servodagas, ja mo geográfalaš, historjjálaš ja dálááiggi bealit váikkuhit identitehtaovdáneapmái ja searvevuhtii. Dása gullet iešguđet perspektiivvat das mii buorre eallin sáhttá leat, ja ahte oahppit ovdánahttet sihke historjádihtomielalašvuođa ja čađahandáiddu go áddejit iežaset vássánáiggi, dálááiggi ja boahtteáiggi bokte.

Dat mearkkaša ahte oahppit galget imaštallat, reflekteret ja árvvoštallat mo badjána máhttu identitehtaovdáneami ja searvevuođa birra.