Learnlab nordsamisk som førstespråk 10. trinn
I læreplanen i samisk som førstespråk står det at faget skal ta utgangspunkt i elevenes bakgrunn, i samisk kultur og samiske verdier som blant annet tradisjonell kunnskap, slekts- og familierelasjoner og områdetilhørighet. Samisk som førstespråk er sentralt for kommunikasjon, danning, kulturforståelse og identitetsutvikling. I dette læremiddelet er det oppgaver og simuleringer som gjør at elevene kan kjenne igjen og sette ord på sentrale begreper og verdier i det samiske og det norske samfunnet, som menneskeverd, demokrati, likeverd, fellesskap og mangfold.
Kunnskap og bevissthet om samisk språk, fortellertradisjoner og kultur, bidrar til at elevene kan bruke sin flerkulturelle kompetanse i ulike samiske, nasjonale, internasjonale og urfolkssammenhenger.
Læremiddelet legger opp til prosesser der elevene snakker sammen og aktivt bruker samiske begreper, ord og uttrykk for å bygge forståelse og gjøre dem til trygge og bevisste språkbrukere.
Faget er delt opp i forhold til innhold i kjerneelementene:
- Språk og språklig mangfold
- Kreativ bruk av språket
- Kritisk lesning
- Litteratur og leseglede
- Læringsstrategier
Eksempler på serier: språk og identitet, myter og folketro, kritisk lesning- retorikk, grammatikk, sjanger-
Metodikk: Temaene er oppdelt i ferdige undervisningsopplegg tilpasset en eller flere timer. Oppleggene har noe ulik metodikk, alt etter tema. Hovedintensjonen er at elevene sammen reflekterer seg fram til svar. Disse gjennomgås i klassen, og målet er å gå i dybden og arbeide videre med elevsvar innenfor de ulike områdene. Seriene er bygget opp slik at de kan gjennomføres i den rekkefølgen de står i, eller at temaene kan deles opp og følge de ulike klassetrinn.